Inga feminina emojis jobbar

Inga feminina emojis jobbar

I fjol lanserade Apple nya emojis och hela nätet fullkomligt bubblade över av lyckliga reaktioner, men nu när vi vant oss har vi börjat lägga märke till fler och fler mindre positiva detaljer – har du till exempel sett att inte en enda kvinnlig emoji har ett jobb?

Tidigare skrev viemoji om hur Apple nu har lanserat nya emojis och att dessa var emojis med olika hudtoner och hudfärger. Vad vi då uppmärksammade var Apples första miss: man hade inte en enda rödhårig emoji trots att alla andra hårfärger fanns representerade. Och nu kommer nästa smäll i ämnet. Inte en enda av de kvinnliga emojisarna har porträtterats som att de skulle ha ett yrke, det har endast gått till manliga. För det är väl bara män som kan jobba som polis, brandman och kock? Självklart inte. Men det är så det verkar i den Unicode-standard som idag innehåller hela 1281 olika emojis föreställandes alla möjliga figurer och människor i olika hudtoner, familjekonstellationer och situationer – men inte en enda av dessa är en kvinna som har ett uttalat jobb. Det är något som bland andra Metro har uppmärksammat.

Prinsessa, brud eller klipper håret

Enligt emojis är allt vi kvinnor gör kopplat till yta och skönhet, i alla fall om man ska tro vad bilderna på de kvinnliga emojisarna visar som föreställer kvinnor som gör allt från att klippa håret till att stå brud. Så visst finns det en rad olika kvinnor i olika situationer, men inte en enda av dessa situationer är en där kvinnan har ett jobb. Men manliga emojis med jobb finns däremot. Enligt emojisarna kan män arbeta som polis, vakt och sjukvårdare med mera så rimligtvis borde de kvinnliga också få porträtteras i yrken. Och enligt riktlinjerna som Unicode har så är dessa emojis, eller tecken inte syftade till att visa ett visst kön utan snarare att förmedla en känsla – occh det stämmer hos android, men inte hos Apple. Där är de olika emojisarna tydligt delade i olika kön. Och vad vill vi säga med detta?

– Skärpning Apple!